Cafarnaüm
SÍNTESI
Zain fuig de casa i acaba essent acollit per Rahil, una treballadora irregular d’origen etíop d’un parc d’atraccions. A la barraca que els serveix de refugi, Zain cuida de Yonas, el nadó de Rahil, mentre ella atén les seves obligacions laborals.
En ocasió d’una batuda policial, Rahil és detinguda i Zain (12 anys!!) es fa responsable del nadó fins a la seva desesperació (és un nen sense casa, sense recursos per atendre’l...). Opta per “donar-lo” en adopció i ell fugir cap a Suècia, seguint les indicacions d’una nena sola, també, refugiada de la guerra de Síria.
En tornar a la casa familiar per a recollir la seva documentació per a emprendre el viatge, descobreix que Sahar, la seva germana, ha mort per culpa d’uns problemes que ha tingut en quedar-se embarassada.
Descobreix, llavors, que a l’hospital no la van atendre perquè ni ella ni cap dels germans tenen cap documentació identificativa.
COMENTARI PERSONAL
La pel·lícula ens mostra la vida als barris pobres del Líban, el resultat de la ignorància en famílies pobres, les distincions entre diferents tipus de marginats, la manera de treballar de les xarxes de tràfic de persones i malgrat tot això, la compassió i amor que es professen persones que en principi no tindrien res per compartir.
L’acolliment i la caritat es mostren com a valors principals, envoltats, però d’egoisme i interès propi pels protagonistes secundaris.
La realitat que hi descobrim ens queda, probablement, lluny de la nostra experiència vital, però és el pa de cada dia de moltíssimes persones (ja sigui a Beirut com a casa nostra).
Amb Jesús tots som iguals! No ens toca més remei que arremangar-nos i començar a treballar per a aconseguir-ho.